ZOEKEN

Fusie & strategische samenwerking

De wereld om ons heen is voortdurend in ontwikkeling. Innovaties en nieuwe technieken kunnen zorgen voor kansen, maar ook bedreigingen vormen. Hoe kunt u zulke ontwikkelingen gunstig laten uitpakken voor uw onderneming? Een mogelijke strategie is een vergaande samenwerking met een andere partij. Beide ondernemingen versterken elkaar en bereiken samen meer.

Schaalvoordeel en kostenbesparing

Op welke terreinen is samenwerking goud waard? Voor sommige groeivraagstukken is schaalgrootte een belangrijke wegingsfactor voor het opzetten van een strategische samenwerking. Het delen van een complexe logistieke organisatie kan bijvoorbeeld zowel efficiënter als goedkoper zijn. Samen investeren in nieuwe middelen of verkoopkanalen kan bovendien leiden tot een strategische voorsprong op de concurrentie.

Niveau van samenwerking

Bij een strategische samenwerking is het niet per se noodzakelijk dat er in het aandelenkapitaal moet worden geparticipeerd. Tussen een strategische samenwerking en een volledige statutaire fusie zit veel ruimte. Het bepalen van het juiste niveau van samenwerking is cruciaal. In de afgelopen decennia is UNO betrokken geweest bij strategische fusies en vergaande samenwerkingen tussen allerlei operationele bedrijfsonderdelen, zoals productie, distributiecentra, online verkoopkanalen en marketingactiviteiten.

Lees ook...