Wim: “Mijn vader heeft mij altijd vrijgelaten in of ik in het bedrijf wilde werken. Nadat ik van school was gestuurd, dacht hij: nou dan ga je maar werken. Eerst bij andere technische installatiebedrijven en uiteindelijk dus alsnog voor mijn vader. Ik was toen 24 jaar oud. Toen mijn vader negen jaar later wilde stoppen, ben ik ermee doorgegaan en heb ik Van den Pol Elektrotechniek verder uitgebouwd. Toen ik in 1989 begon, werkten er zo’n 100 mensen en was onze omzet omgerekend ongeveer 8 miljoen euro. Inmiddels werken er 250 fte en was onze omzet in 2023 79 miljoen euro.”
“Toen ik in ons familiebedrijf kwam, lag de focus op installaties in de woningbouw. Dat vond ik niet zo spannend. Anno 2024 zijn we nog steeds een elektrotechnische installateur, maar komt een derde van onze omzet uit industriële automatisering. We zijn bovendien actief binnen de beveiliging & ICT. Mijn doel was om gewoon een geoliede machine te bouwen. Een goedlopende trein waar af en toe een wagonnetje bij komt of juist weer af gaat. Na heel veel jaren werken zijn we dat als bedrijf ook echt geworden. Daarbij is ons motto: als je van je klanten houdt, houden zij ook van jou.”
“De afgelopen vijf jaar werd ik meerdere keren benaderd door geïnteresseerden. Dat heb ik steeds afgehouden. Totdat ik tijdens een verre reis een stel tegenkwam, waarvan de vrouw vond dat haar man te lang had gewacht met de verkoop van zijn bedrijf. Ze adviseerde mij meerdere keren om niet dezelfde fout te maken. Toen daarna de CEO van Eiffage Energiesystemen voor de derde keer vroeg of hij ons kon kopen, ben ik het serieus gaan nemen. Deze CEO noemde Jos Haverkort, ex-eigenaar van UNO, als goede adviseur. Tijdens mijn tweede gesprek met Jos hebben we elkaar de hand geschud en gezegd: we gaan dit doen, samen met een team van UNO.”
“Ik wilde niet verkopen aan een private equity partij die alles verandert en de boel dan over vijf jaar weer verder verkoopt. Ik had liever een partij die ook installateur is, die de markt kent en die ons zo veel mogelijk laat zoals we zijn. Dat we onze identiteit behouden. De CEO van Eiffage wilde met ons samenwerken door ons bedrijf aan het zijne toe te voegen. Maar dan wel op zo’n manier dat Van den Pol mocht blijven zoals het is. Dat is precies wat we zochten. En dat natuurlijk voor een goede prijs. Ook dat is allemaal goed gelukt.”
“Het hele proces heeft zo’n zes maanden geduurd. Dat is heel vlot. UNO heeft alle gesprekken en voorstellen geregeld en begeleid: juridisch, fiscaal, economisch, organisatorisch, alles. Dat hadden we echt niet zelf gekund. Toen ik het bedrijf 26 jaar geleden van mijn vader overnam, was dat een veel simpeler proces. De regels waren toen nog minder streng en het was natuurlijk een overname binnen de familie. Ik wist wel dat er met de verkoop veel op mij af zou komen, maar zo veel? Nee, dat had ik niet gedacht. En dat allemaal in zo’n korte tijd, terwijl het gewone werk gewoon doorgaat.”
“Het is een bijzondere achtbaan, die veel denkvermogen vergt. Ik weet zeker dat je dit niet zonder deskundige hulp kunt. Al met al zijn er wel zo’n acht mensen betrokken geweest. Mensen van UNO, waaronder Marian van der Werf, en externen, zoals een notaris en een jurist. Ze gingen pragmatisch te werk en alle vragen die we hadden werden snel en kundig beantwoord. Wat ik ook fijn vond aan UNO, is dat ze gevoel voor mensen hebben. De mens in acht nemen. Dat ze af en toe vroegen of het nog gaat en niet te gek wordt allemaal. Die morele steun heeft echt geholpen. We hebben ook veel gelachen samen. Ik kijk er positief op terug.”
“Tips voor andere ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen? Haal er goede hulp bij! Maar ook: verkoop aan een partij waar je zelf blij van wordt. Denk aan je mensen. Verkoop je mensen niet aan en partij waar je zelf ook niet voor zou willen werken. Bedenk ook wat bij je past, jezelf breed op de markt gooien of één-op-één verkopen. Ik vond het fijn om exclusief een tijd lang met één partij te onderhandelen. En ten slotte: weet dat je niet morgen weg bent, als je verkoopt. De koper zal willen dat je nog even blijft, in mijn geval vijf jaar.”
“Ik ben 26 jaar ondernemer geweest en nu heb ik ineens weer een baas. Toch ervaar ik het nog steeds als ondernemen. Ik doe, ook als niemand dat vraagt. Pak kansen, als ze voorbijkomen. Dat zit in mijn karakter en gaat er nooit meer uit. In de toekomst zal ik wel wat minder gaan werken en over vijf jaar zien we wel weer verder. Ik ben nu vooral bezig met alles goed laten lopen en Nederland voorzien van duurzame beveiligings- en elektrische installaties. Er zijn immers problemen genoeg; Nederland een beetje veiliger en duurzamer maken is hard nodig en leuk om te doen.”
Fusie & Overname SW Vastgoedverbetering