Klantcases

“We hebben de succesvolle overname als een team effort gevierd”

Fusie & Overname QEW Engineerd Rubber
Peter Stello 3 - UNO
In 2013 staat Peter Stello voor de keus: een van de fabrieken die hij voor zijn werkgever beheert verkopen óf zelf aan het roer gaan staan van deze rubberfabriek in Hoogezand. Hij kiest voor dat laatste en betrekt UNO bedrijfsadviseurs bij het overnametraject. “De professionele rust van Daan was van enorme waarde tijdens de overname van QEW.”

Ruim 3.000 verschillende recepten

Het is warm in de fabriekshal van QEW Engineered Rubber. “Er is veel energie nodig voor de verwerking van de ingrediënten tot compounds,” vertelt Peter. Hij pakt een plak nog warme, zachte rubber uit een machine. Het is net trekdrop. “We maken hier ruim 3.000 verschillende compounds, halffabricaten waar onze klanten weer producten van maken. Denk aan vliegtuigbanden, fietsbanden, afdichtingen voor automotive parts, trillingsdempers, afdichtprofielen van ramen en onderdelen voor booreilanden, windmolenparken, de baggerindustrie, mijnbouw… Ik ben er trots op dat we niet varen op één onderliggende markt, maar zo’n gigantische spreiding hebben. Dat maakt een bedrijf veel minder kwetsbaar.”

Globetrotter wordt ondernemer

Peter was jarenlang divisiedirecteur van Trelleborg Group, een Zweedse multinational. Ook de fabriek in Hoogezand viel onder zijn leiding. “In 2013 bleek dat de fabriek niet meer in de strategie van Trelleborg paste. Plan was de fabriek te verkopen. Ik was toen 43 en was het inmiddels wel een beetje zat om 200 dagen per jaar op reis te zijn. Ik vroeg mij af of ik dit werk wel wilde blijven doen en realiseerde mij dat ik het veel leuker vind om bezig te zijn met klanten en machines dan met spreadsheets en presentaties. Daarom besloot ik de fabriek zelf te kopen. Sindsdien zijn we constant aan het investeren.”

Op zoek naar een M&A adviseur

“Ik had wel ervaring met overnames en verkooptrajecten, maar nu ging het ineens over je eigen nek die je uitsteekt. In mijn netwerk ging ik op zoek naar mensen die mij zouden kunnen begeleiden. Ik moest als het ware mijn eigen Mergers & Acquisitions afdeling creëren. Van meerdere mensen kreeg ik de tip ‘UNO past bij jou, dit zijn de besten’.

Persoonlijke klik

“Het contact met Daan Noort voelde gelijk goed. Er was meteen een persoonlijke klik en dat is heel belangrijk, want je zit vaak heel dicht op elkaar. Hij heeft ook een fijne manier van communiceren. Helder, down to earth, transparant, af en toe de tijd nemen om achterover te zitten met een kop koffie om de situatie te beschouwen… Daan stelde ook kritische vragen die mij uitdaagden, zoals ‘Wil je het wel echt? Ik denk dat je het helemaal niet wilt.’ Dat was niet altijd leuk, maar wel heel goed.”

Overname tijdens de crisis

“Daan gaf advies over alle aspecten van het overnametraject, van milieu tot personeel. Maar het belangrijkste vraagstuk was de financiering. Hierbij bleek hij van onschatbare waarde. Daan heeft inhoudelijk veel kennis, maar ook van het spel. Hij voelt wat de verhoudingen zijn en weet hoe je je op welk moment moet gedragen. Bijvoorbeeld je gedrag tijdens onderhandelingen. Je groeit daar wel in, maar de eerste keer is de eerste keer. Voor UNO is het elke dag business. Zo bedacht hij dat we niet de banken zouden vragen om geld, maar juist de banken zouden uitnodigen om in ons te ‘mogen’ investeren. En toen zaten ze hier rond de tafel om zichzelf te presenteren in plaats van andersom. Aan het eind kon ik gewoon kiezen. Wat ik erg mooi vond, was dat hij net zo blij als wij was, toen de deal was gesloten. We hebben het echt als een team effort gevierd.”

7 miljoen kilo rubber compounds per jaar

Peter raakt ondertussen bijna niet uitgepraat over de productieprocessen bij QEW Engineered Rubber. “Ik vergelijk het vaak met een deegfabriek waar allerlei verschillende soorten deeg worden gemaakt. De eindklant is de bakkerij, die er vervolgens broden van bakt. In ons lab worden jaarlijks zo’n 100 nieuwe compound-recepten ontwikkeld, elk met andere eigenschappen. We leveren halffabricaten, maar proberen wel steeds meer op te schuiven in de keten en zo steeds dichterbij het uiteindelijke eindproduct te komen. Op dit moment draait QEW op 50 fte. De fabriek levert zo’n 6 tot 7 miljoen kilo compounds per jaar.”

UNO blijft betrokken

“Al meteen was er veel interesse in QEW, omdat veel rubberfabrieken worden opgekocht door grote bedrijven. Er zijn nog maar een paar onafhankelijk, waaronder wij. Er spelen regelmatig vraagstukken over mogelijke overnames en fusietrajecten. Hierin is UNO ons klankbord. Hoewel we in principe alleen over M&A-vraagstukken praten, bespreken we ongeveer jaarlijks ook de algemene koers. Of we nog wel op de goede weg zijn. Ik zeg nu UNO, maar ik heb eigenlijk alleen contact met Daan. Het is echt een pluspunt om een vast contactpersoon te hebben, die meteen weet waar je het over hebt.”

Plannen voor de toekomst

“We zijn met allerlei investeringen bezig. We gaan het lab intern verhuizen, er komt een zonnepark op ons terrein en we zullen ons machinepark verder uitbreiden. Bovendien maken we deel uit van een Europees onderzoeksproject dat onderzoekt hoe we natuurrubber kunnen maken uit paardenbloemen. Bij nieuwe financieringsvraagstukken nemen we UNO zeker weer bij de hand. Ik zeg altijd ‘Als je iets goed wilt doen, moet je de beste mensen om je heen verzamelen’. Voor mij is dat UNO; ik zou ze aan iedereen aanbevelen.”

Bekijk ook

Fusie & Overname Profi Glass

“Mede door UNO is mijn overnametraject heel goed verlopen”

Lees het verhaal van Profi Glass