Kennisbank

Adviseur uitgelicht: Niels Dijkstra

author image Tjarda van Dam
UNO nieuws

In de rubriek “Adviseur uitgelicht” stellen we Niels aan de hand van 6 vragen graag aan u voor. Per 1 mei is Niels bij UNO aan de slag gegaan en ook hij was voor ons een bekende, net zoals Mark en Tim. In de afgelopen 17 jaar hebben onze wegen elkaar een aantal keren gekruist en vanaf nu lopen ze parallel.

Wat is je achtergrond en hoe komt deze je nu van pas?

In de afgelopen 20 jaar heb ik veel (interim) ervaring opgedaan in MT- en directiefuncties bij middelgrote bedrijven en diverse marktleiders in verschillende sectoren. In mijn loopbaan heb ik regelmatig te maken gehad met bijzondere bedrijfsomstandigheden, zoals overnames, fusies en (bijna) faillissementen. Met deze ervaring denk ik goed te doorzien wat de impact kan zijn van de belangrijke keuzes rondom M&A en insolventie, en kan ik ondernemers hier goed ondersteunen.

Hoe ken je UNO en waarom heb je voor ons gekozen?

UNO heb ik al in 2007 leren kennen tijdens de eerste overname waarbij ik betrokken was, toen als jonge manager bij ons familiebedrijf. Ik vond het bijna magisch hoe UNO de deal wist te sluiten en tegelijkertijd (financiële) waarde creëerde voor ons bedrijf. Deze bewondering én het contact (door andere projecten) is gebleven met als resultaat dat ik mij nu aansluit bij UNO bedrijfsadviseurs.

Welke kennis en ervaring uit vorige functies komen in je nieuwe functie van pas?

Mijn kennis van marketing, HRM en de operatie van bedrijven en mijn ervaring als bestuurder helpt om op inhoud organisaties te kunnen taxeren en mee te denken over besluiten die genomen moeten worden. Dat ik uit een familiebedrijf kom en als interim manager vaak in bijzondere omstandigheden heb gewerkt, zoals insolventie, bedrijfsoverdracht of een fusie, maakt dat ik ondernemers en bestuurder die wij helpen ook op een ander niveau goed kan begrijpen.

Welke projecten vind je het meest interessant?

UNO biedt regelmatig ondersteuning aan bedrijven die zich in zwaar weer bevinden. Dit zijn situaties waar bijvoorbeeld sprake is van liquiditeitstekorten, vaak als gevolg van rendementsproblemen die voortkomen uit de gevoerde strategie van het bedrijf. In dergelijke omstandigheden staat iedereen onder druk, maar is de inhoud is erg interessant. Immers, waarom staat het bedrijf waar ze nu staat en hoe kunnen wij dit ombuigen? Als ‘extern’ adviseur kan ik het verschil maken door mijn eigen kennis, ervaring en het netwerk van UNO in te zetten. Hiermee creëer ik inzicht en overzicht van waaruit actie genomen kan worden, wat helpt om de rust terug te brengen aan de directietafel en uiteindelijk binnen de organisatie.

Wanneer heb je een goede werkdag gehad?

Dat hoeft altijd niet groots en meeslepend te zijn. Een paar goede grappen van collega’s of een compliment van een klant is meestal al voldoende. Na 15 jaar veel reizen kan ik nu soms ook op de fiets naar mijn werk. Dat kan een werkdag op voorhand al goed maken 😊.

Wat mogen mensen nog meer van je weten?

In mijn loopbaan heb ik ooit Libresse maandverband op een ander continent naar de markt gebracht, ik heb een echte en hele hoge achtbaan gebouwd en een paar dagen meegevaren met Russen en Filipijnen op een olietanker. Dat zijn zaken die je niet snel vergeet. Het leven gaat wat mij betreft om wie je onderweg tegenkomt en wat je (samen) meemaakt. Mijn gezin is daarbinnen een erg belangrijke pijler, maar dan richten de ‘herinneringen’ zich op bijvoorbeeld onze mooie trips met de campervan en de vele kleine momenten die wij hebben met onze 3 kinderen.

Meer weten? Neem gerust contact met me op voor een (nadere) kennismaking. Ik regel de koffie (of thee).

 

Lees ook

Adviseur uitgelicht: Niels Dijkstra

author image Tjarda van Dam

UNO helpt de Elzinga Groep naar een bestendige toekomst

Luuk Veurink - UNO Luuk Veurink