Kennisbank

UNO helpt de Elzinga Groep naar een bestendige toekomst

UNO helpt Elzinga naar toekomst

Gaat er niets boven Groningen? Nou, echt wel. In Uithuizermeeden, zo’n 30 kilometer boven Groningen, is een prachtig bedrijf gevestigd. In bijna 80 jaar is loonbedrijf Elzinga uitgegroeid tot een multi-inzetbare duizendpoot, genaamd Elzinga Groep met meer dan 180 medewerkers. Kijken naar de toekomst is één van de speerpunten. Maar, terugblikken op het verleden mag ook. En in dit geval willen wij terugkijken naar de opdracht waarbij wij hen hebben kunnen adviseren en ondersteunen.

Dorpssmid

Elzinga Groep is een familiebedrijf. Veel Elzinga’s hebben gedurende de jaren hun eigen rol vervuld in de opbouw van het bedrijf. Inmiddels tellen we zelfs al de derde generatie Elzinga’s die het groeiende bedrijf besturen. Eke Elzinga sr, kwam als dorpssmid in Groningen terecht, waar hij zich nuttig maakte als loonwerker. Met al zijn ambities en die van de generaties na hem, heeft de Elzinga Groep tegenwoordig niet alleen een machinefabriek, maar is ook als cargo specialist, hijspecialist, aannemer en transporteur actief.

Juist die diversiteit in aan diensten en producten maakt het bedrijf flexibel en slagvaardig en altijd met het motto “wat we ook doen: we doen het goed”. En vraag je je af ze daar trots op zijn, dan krijg je een antwoord dat doorspekt is van Groningse nuchterheid: “Nee eigenlijk niet, we vinden het niet meer dan normaal.”

Optimale bestuurs- en aandeelhoudersstructuur

De Elzinga Groep is voor ons geen onbekende. In 2020 hebben wij directie en aandeelhouders (familie Elzinga) geadviseerd en bijgestaan toen de vraag gesteld werd mee te denken over de optimale bestuurs- en aandeelhoudersstructuur.

En dit jaar is sneller dan verwacht, stap 2 van het masterplan in gang gezet. Met als gevolg dat de huidige ondernemingsleiding onder aanvoering van algemeen directeur een substantieel deel van de aandelen heeft over genomen van de DGA Eke Elzinga.

Familiebedrijf met visie en daadkracht

Nu ook dit project is succesvol is afgerond en geformaliseerd, heffen wij samen met hen digitaal het glas op de goede samenwerking en het mooie resultaat. Namens UNO hebben Mark Evers en Luuk Veurink de honneurs waargenomen in dit adviestraject.

Luuk Veurink: “Ze zijn er gelukkig nog, familiebedrijven met visie en daadkracht. En geworteld in de regionale periferie (en het DNA) van Groningen. Het bijzondere aan dit traject is dat, met steun van de huisbankier, deze Management Buy Out kon worden gerealiseerd zonder het aantrekken van extern risicokapitaal (private equity en/of andere investeringsvormen). Continuïteit en ‘baas blijven in eigen huis’ stonden voorop. En dat is gelukt!”

Wij feliciteren Anton en Eke met deze transactie en wensen de Elzinga Groep heel veel succes in de toekomst in de nieuwe situatie.

Lees ook

Adviseur uitgelicht: Niels Dijkstra

author image Tjarda van Dam

UNO helpt de Elzinga Groep naar een bestendige toekomst

Luuk Veurink - UNO Luuk Veurink