Kennisbank

Wat kunnen ondernemers van katten leren

author image Tjarda van Dam

Dat honden en katten intelligente wezens zijn, met een eigen karakter, dat staat buiten kijf. Wie kent niet de film Hatchi of heeft in het nieuws gehoord van een kat die honderden kilometers heeft gereisd door mee te liften met een vrachtwagen.

Vandaag is het internationale kattendag. Ik persoonlijk kende het bestaan van deze dag niet, maar na een korte zoektocht kwam ik er achter dat het een soort van dierendag is, alleen dan voor katten. Met als enig doel ze extra in het zonnetje te zeten.

Voor mij een leuke aanleiding eens een blog te schrijven over wat katten nu zo uniek maakt en wat ondernemers daar van zouden kunnen leren.

Begin de dag rustig

Bent u ’s ochtends ook zo gehaast? Nog snel een kop koffie en dan in de auto naar het werk? Of misschien zelfs de eerste bak koffie in de auto? Doe eens als een kat. Rek je eerst een goed uit, gaap eens lekker en ga rustig zitten, voordat je in de “aan-modus” vliegt. Dat wordt echt een beter begin van je dag.

Neem de tijd

Heeft u een “to do lijstje” dat elke dag langer in plaats van korter wordt? Loopt uw hoofd soms over van alle dingen die u nog wilt doen? Doe ook nu weer als een kat: Neem de tijd, denk eerst na in plaats van als een “kip-zonder-kop” rond te gaan rennen. Even pas op de plaats, focus en dan pas gaan. Dat lijkt misschien tijd te kosten, maar zal per saldo tijdswinst opleveren, omdat u zo minder vergeet.

Zorg goed voor uzelf

U kent vast de uitdrukking: Verandering begint bij jezelf. Deze uitdrukking bestaat ook in de variaties: geluk begint bij jezelf of succes begint bij jezelf. En wat te denken van “leiderschap begint bij het leiden van jezelf”.

En dat mag misschien wat zweverig klinken, maar er zit wel een kern van waarheid in. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Net als een kat, met een overzichtelijk leven waarin het draait om eten, spelen, slapen en het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk maken.

Zorg dus goed voor uzelf, dan kunt u ook goed voor uw werknemers en uw bedrijf zorgen.

Kies de juiste mensen om u heen

Een kat is kieskeurig in zijn of haar gezelschap. En eigenlijk kunnen wij daar ook een lering uit trekken. Kies de mensen om u heen waar u zich prettig bij voelt, die iets bijdragen aan uw bedrijf of andersom. Ga voor mensen en (zakelijke) relaties waar u energie van krijgt.

Uiteraard is dat niet in alle situaties mogelijk en zult ook u te maken krijgen met mensen waar u zich niet prettig bij voelt, maar die u op dat moment nodig heeft. Zorg er echter wel voor dat deze mensen niet de overhand krijgen.

En over juiste mensen gesproken. Ook wij zijn nog op zoek. Kijk voor onze vacatures eens op Vacatures – UNO (uno-advies.nl)

Houd uw doel voor ogen

Als er iets is, wat bij onze poes thuis duidelijk is: Ze draait nergens om heen (behalve om je benen als ze aandacht wil uiteraard). Wil ze eten, dan gaat ze voor haar bakje zitten miauwen. Wil ze aandacht, dan komt ze kopjes geven en is ze er flauw van, dan neemt ze de benen.

En als ik daar op dat moment geen zin in heb. Dan heb ik pech, want ze blijft doorgaan tot ze heeft wat ze wil.

Katten zijn dus heel doelgericht én volhardend. De wijze les: Stel uzelf regelmatig de vraag “wat wil ik écht” en ga daar ook voor.

O ja, en voordat u denkt, waarom is er wel een kattendag en geen hondendag. Deze is er wel, namelijk op 26 augustus. Zet ‘m maar alvast in de agenda!

Bron: Dit is wat je kunt leren van een kat (en dat is veel meer dan je denkt! (happinez.nl)

Lees ook

Afko’s en klapperende oren

author image Tjarda van Dam

15 tips voor uw liquiditeitsprognose 2024

Arno Elting - UNO Arno Elting