Kennisbank

ESG rukt op in het MKB?

author image Roelof van der Wielen
Strategie
ESG rukt op in MKB

ESG is geen crypto-munt of virus maar een afkorting van Environmental, Social and Governance. De drie belangrijkste aspecten als het gaat om het meten van duurzaamheid. ESG en duurzaamheid worden steeds minder gezien als administratieve last en steeds meer als instrument om investeringen en financiering aan te trekken.

Ver van mijn bed show

Per 1 januari 2024 is ESG een verplicht beleidsterrein voor structuurvennootschappen, ondernemingen die voldoen aan 2 van de 3 onderstaande criteria:

  • 250 medewerkers of meer
  • een jaaromzet groter dan 40 miljoen euro
  • een balanstotaal groter dan 20 miljoen euro

Menig MKB-er zal denken dat deze criteria niet op zijn/haar bedrijf van toepassing zijn en dus dat dit ver van zijn/haar bed zal blijven, maar niets is minder waar. Hoewel voor het MKB voorlopig nog geen harde eisen zijn geformuleerd omtrent ESG, zullen banken en investeerders bijvoorbeeld als onderdeel van hun beleid wel acht gaan slaan op deze kenmerken bij hun eigen klanten en relaties.

ESG in business reviews

Voor ons als UNO betekent het dat we blijk moeten geven in onze onderzoeken of en hoe ESG leeft bij de bedrijven waar we business reviews doen. Toegegeven als het water je aan de lippen staat is dit niet het eerste waarmee je bezig zult zijn. We kennen echter heel wat bedrijven die inmiddels zo fors zijn gegroeid dat het nu al of in de nabije toekomst ook voor hen een verplichtend beleidsterrein zal worden.

Bovendien, ook als het niet verplicht is doe je er goed aan hierover na te denken.

Ondermijnt ESG ondernemerschap?

Nee, volgens ons niet, maar het vergt wel dat je met beide benen in de wereld staat en bereid bent na te denken over nuttige maatregelen die niet altijd direct meetbaar zijn in winst en vermogen.

Lees ook

Bestaansrecht van een onderneming

Roelof van der Wielen - UNO Roelof van der Wielen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Niels Dijkstra Niels Dijkstra