Wat maakt jou een specialist in bijzondere bedrijfssituaties?
Wanneer ben je eigenlijk specialist? Je moet een goede bedrijfseconomische achtergrond hebben en de nodige werkervaring. Dit is geen werk wat je kunt doen als je net bent afgestudeerd. Je moet op praktijkervaring kunnen bouwen en het liefst voor eigen rekening en risico een aantal bijzondere bedrijfssituaties aan den lijve hebben ondervonden. Dan weet je echt hoe het is om in goede en slechte tijden ondernemer te zijn.
Specialist is misschien een te groot woord. Wat mij in ieder geval voor een groot gedeelte heeft gevormd is dat ik als ondernemer zelf in bijzondere omstandigheden heb moeten functioneren. Ik heb een goede opleiding mogen genieten die aansluit bij onze werkzaamheden en heb de nodige ervaringen opgedaan in de operationele kant van het bedrijfsleven. Daarnaast ben ik zelf directeur grootaandeelhouder geweest en heb meerdere overnames en verkopen van bedrijven geregisseerd. Het woord ‘ervaringsdeskundige’ is misschien wat overdreven, maar ik heb als ondernemer ook jarenlang in zwaar-weer-omstandigheden moeten functioneren. Destijds ben ik met een aantal bedrijven in de problemen geraakt. Ik werd toen klant bij UNO. Zo ben ik het vak in gerold.
Wat is de belangrijkste les geweest in jouw leven?
Dat opereren en adviseren in zwaar-weer-omstandigheden heel romantisch lijkt, het lijkt iets heldhaftigs, maar in het echt vliegen de kogels je om de oren. Een dergelijke situatie is erg stressvol en zwaar voor de ondernemer. Alsof je in een hogedrukketel moet opereren: er hangt veel van af. Zoals een ondernemer ooit tegen mij zei: “Weet jij hoe het is om elke morgen om 5 uur wakker te worden met een nat kussen?” Door mijn eigen ervaringen hiermee weet ik hoe het er in het echt aan toe gaat. Dat stelt mij in staat mij in te leven in de situatie waarin directies en ondernemers zich bevinden. Een belangrijke pré in dit werk.
Wat was je moeilijkste project als bedrijfsadviseur?
Dat was een project waarbij een jonge man, die zeer goed had verdiend in de corporate finance-wereld van Londen en New York, met zijn daar verdiende centen een bedrijf had gekocht. Ondertussen was hij in al zijn naïviteit en onervarenheid allerlei commitments aangegaan en had hij schulden opgebouwd. UNO moest dit dossier ontrafelen op alle fronten, niet alleen voor wat betreft zijn bedrijf, maar ook zijn privéomstandigheden, om vervolgens alles in een veilige haven onder te brengen.
Het project was wellicht niet uitzonderlijk complex, maar had wel alle componenten van een insolventiedossier. Er hing ook veel van af, met name voor de ondernemer zelf, die na een succesvolle start van zijn carrière een zware spitsroedentocht moest lopen. Hij heeft een vrouw en drie kleine kinderen en dreigde in de Wet Schuldsanering terecht te komen. Wonderwel is het allemaal goed afgelopen en hebben we ook een persoonlijk faillissement kunnen voorkomen. Het is na dit alles heel goed met hem gegaan. Hij heeft zijn leven weer kunnen oppakken en er weer een mooie zinvolle zakelijke inhoud aan kunnen geven.
Welke projecten vind je het meest interessant?
Fusies en overnames. Persoonlijk vind ik het erg interessant om dit soort processen te begeleiden en uit te voeren. Je moet de juiste partijen vinden, bij elkaar brengen en adequaat ondersteunen. Er zijn veel valkuilen en die moet je kennen om ze te kunnen voorkomen. Als adviseur moet je bijvoorbeeld bewaken dat de informatievoorziening over en weer goed verloopt. Ook de onderhandelingen zijn interessant. Het is een delicaat proces dat qua techniek en kennis niet heel ingewikkeld is, maar waarbij juist psychologie de grootste rol speelt. The devil is in the detail. Aan het eind van een fusie- of overnametraject zijn de diverse partijen vermoeid en dan dreigt het vaak vast te lopen op kleine punten. Als adviseur moet je dit in goede banen leiden.
Meer weten over Hans Nijstad? Kijk dan hier.