Kennisbank

Navigeren door het Nederlandse Insolventierecht

Financiële problemen kunnen iedere ondernemer treffen. Een tegenvallende markt, onverwachte kosten of een slepende crisis kunnen ervoor zorgen dat schulden zich opstapelen. Maar het hebben van financiële problemen betekent niet automatisch het einde van je bedrijf. Er zijn verschillende juridische mogelijkheden om schulden te herstructureren of een doorstart te maken.

Door de juiste stappen te zetten en tijdig actie te ondernemen, kunt u de continuïteit van uw onderneming beschermen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste insolventieprocedures in Nederland en bespreken we hoe u hier als ondernemer mee om kunt gaan.

Belangrijkste Insolventieprocedures in Nederland

De Nederlandse Faillissementswet kent drie hoofdprocedures en één pre-insolventieprocedure die relevant zijn voor ondernemers:

  1. WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) – de pre-insolventieprocedure
    De WHOA is speciaal ontworpen om faillissement te voorkomen. Ondernemers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar met problematische schulden, kunnen hiermee onder voorwaarden een akkoord afdwingen bij schuldeisers. Dit biedt ruimte voor herstructurering van schulden, waarmee een faillissement kan worden voorkomen. In de praktijk van de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat een formele WHOA-procedure regelmatig leidt tot een zgn. onderhands akkoord, waarmee de WHOA dus ook indirect effectief kan uitwerken.
  2. Surseance van betaling
    Wanneer een onderneming in financieel zwaar weer verkeert en niet aan haar financiële verplichtingen kan voldaan, biedt surseance van betaling tot uitstel van betalingen. Dit geeft tijd om een herstructureringsplan op te stellen en de financiële situatie te stabiliseren. Eerlijkheidshalve is een surseance van betaling in veel gevallen het voorportaal van een faillissement omdat de ruimte om te maneuvreren is vaak te klein geworden.
  3. Schuldsanering natuurlijke personen (WSNP)
    Voor eenmanszaken en zzp’ers die diep in de schulden zitten, biedt de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) een traject om na drie jaar opnieuw te beginnen, mits zij zich aan strikte voorwaarden houden.
  4. Faillissement
    Als geen van de bovenstaande maatregelen meer haalbaar is om een bedrijf ‘going concern’ te redden, kan een faillissement onvermijdelijk zijn. In dit geval worden de activa van de onderneming te gelde gemaakt om de schuldeisers zoveel mogelijk te voldoen. In veel gevallen betekent dit het einde van de onderneming, tenzij er mogelijkheden zijn voor een doorstart.

Hoe kun je als ondernemer omgaan met financiële problemen?

  • Kom in actie en analyseer de situatie grondig

    Begin met het creëren van overzicht van de financiële situatie. Wat zijn de schulden, welke verplichtingen zijn er op korte en lange termijn, en wat zijn de verwachte inkomsten? Dit overzicht helpt om prioriteiten te stellen en inzicht te krijgen in de ernst en omvang van de situatie.

    • Zoek professioneel advies

    Een accountant, bedrijfsadviseur of juridisch expert kan u begeleiden bij vinden van passende opties. Zij kunnen helpen bij het onderhandelen met schuldeisers of het onderzoeken van juridische mogelijkheden zoals de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

    • Communiceer met schuldeisers

    Open communicatie met uw schuldeisers is cruciaal. Leg uit wat er aan de hand is en zoek naar mogelijkheden om betalingsregelingen te treffen. Vaak zijn schuldeisers bereid mee te werken als ze zien dat u actief bezig bent met een oplossing.

    • Stel een herstructureringsplan op

    Een herstructureringsplan helpt om uw bedrijfsvoering efficiënter in te richten. Denk aan het verminderen van kosten, afstoten van verliesgevende activiteiten of het heronderhandelen van contracten.

    • Overweeg de WHOA

    De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt een wettelijke route om met schuldeisers afspraken te maken zonder dat iedereen hiermee hoeft in te stemmen. Dit kan een faillissement voorkomen en kan uw bedrijf een tweede kans geven.

    • Beoordeel je verdienmodel opnieuw

    Gebruik deze situatie als een kans om uw bedrijfsstrategie opnieuw te evalueren. Zijn de prijzen en condities concurrerend? Zijn er nieuwe inkomstenstromen nodig? Een frisse blik kan verrassende inzichten opleveren.

    • Houd medewerkers en belanghebbenden op de hoogte

    Transparantie richting uw team en belangrijke stakeholders is belangrijk. Zij kunnen u helpen met creatieve oplossingen en blijven eerder gemotiveerd als ze weten waar ze aan toe zijn.

    Hulp nodig? We denken graag met u mee

    Het niet meer kunnen betalen van je schulden hoeft niet het einde van uw bedrijf te betekenen. Door proactief en goed geïnformeerd te handelen, kunt u de continuïteit van uw onderneming waarborgen.

    UNO bedrijfsadviseurs is een ervaren loods in deze situaties en begeleidt jaarlijks 150-200 bedrijven. Wij kunnen u helpen om vlot tot een goede diagnose te komen, aan de hand waarvan kan worden bepaald welke opties er zijn. U kunt contact met ons opnemen via (088) 506 1000 of info@uno-advies.nl.

    Lees ook

    Navigeren door het Nederlandse Insolventierecht

    author image UNO

    Wat je niet meet, kun je niet verbeteren

    author image UNO