Het bepalen van de waarde van een bedrijf is een complexe aangelegenheid, zeker wanneer het gaat om koop, verkoop, of opvolging binnen een familiebedrijf. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: welke beslissingen en investeringen dragen daadwerkelijk bij aan de waardeontwikkeling van een onderneming?
In dit blog nemen we je mee in een aantal veelvoorkomende valkuilen en belangrijke overwegingen rondom bedrijfswaardering en investeringen.
Het mag bekend zijn dat UNO de waarde van bedrijven in tal van situaties mag/kan vaststellen.
Veelal hangen waarderingsopdrachten die wij uitvoeren samen met de koop/verkoop van een bedrijf of met opvolgingsvraagstukken binnen een familiebedrijf, maar wat evenzo vaak wordt gevraagd is welke besluiten of maatregelen positief of negatief bijdragen aan de waardeontwikkeling van een bedrijf.
Onze meeste klanten zijn eigenaar/ondernemer, dus zij redeneren zowel als bestuurder van de vennootschap als eigenaar met zeggenschap.
Een ondernemer heeft nogal eens de neiging om de investeringen die zijn gedaan minus de resterende schuldenlast als waarde aan te merken van zijn of haar bedrijf. Dat blijkt lang niet altijd te kloppen.
Dan komt de vraag aan de orde: Had ik die investering dan wel moeten doen? Of anders gezegd: Wat was de waardeontwikkeling geweest als ik die investering niet had gedaan?
Dat zijn de vragen die je beter vooraf dan achteraf kunt stellen.
Sta je dus voor grotere investeringen (uitbreiding van het machinepark, nieuw- of verbouwplannen, automatisering etc.) dan is de vraag wat deze investeringen zullen doen met de verdiencapaciteit en marktpositie van jouw onderneming.
Stel je voor: Je koopt een volautomatische bewerkingseenheid die handelingen veel sneller kan dan de mensen tot dusver. Sommetje is gauw gemaakt dat de besparing op mensuren groter is dan de kapitaalslasten van de aanschaf. Wat vaak wordt vergeten is dat de investering dan wel minimaal de toegevoegde waarde moet blijven genereren die anders door die mensuren zou worden gerealiseerd. Sowieso wordt het effect van een investering op de kostprijs nauwelijks in acht genomen.
Als achteraf blijkt dat de nieuwe machine te weinig uren draait kan de ondernemer nog steeds van mening zijn dat er waarde is gecreƫerd met deze investering. Helaas is de toegenomen schuld die samenhangt met de investering wel van directe invloed op de waarde van de onderneming maar de ongebruikte verbetering van de capaciteit juist niet.
Kortom, doorzicht in effect van investeringen en advies daarover is altijd nuttig en meestal van invloed op de waardeontwikkeling van een bedrijf. Een goed doordachte investering kan bijdragen aan de groei en versterking van je onderneming, maar alleen wanneer deze zorgvuldig is afgestemd op de strategische doelen, verdiencapaciteit, en marktpositie van jouw bedrijf.
Een investering is immers niet alleen een uitgave, maar ook een kans om de toekomst van jouw onderneming vorm te geven. Zorg ervoor dat je die kans optimaal benut!