Klantcases

“Ze geloven in je als mens en ondernemer”

Bedrijfswaardering Herstructurering Groothuis Bouwgroep
Claudi Schuurman - Groothuis
Ruim een halve eeuw na de oprichting kwam de Groothuis Bouwgroep in zwaar weer terecht. De jaren 2013 tot 2016 waren financieel gezien zeer zwaar voor het familiebedrijf in het Overijsselse Genemuiden. DGA Claudi Schuurman-Groothuis vertelt hoe ze uiteindelijk weer winst konden maken. “UNO heeft ons er niet alleen bovenop geholpen; de adviseurs hebben ons ook gecoacht. Ik heb wijsheden van ze meegekregen waar ik nu nog op koers.”

Opa

“Zo’n zestig jaar geleden is mijn opa begonnen als zelfstandig timmerman. Mijn vader en ooms zijn ingestroomd en in de jaren 90 van de vorige eeuw is ook de derde generatie in het bedrijf gaan werken. In het midden- en kleinbedrijf zijn wij een wat grotere bouwer. We zijn geen aannemer, maar bieden aan: al in het voortraject helpen we klanten met plannen en budgetten. Ons bouwbedrijf richt zich op utiliteitsbouw zoals kantoorpanden, hallen, distributiecentra en zorginstellingen.”

Derde generatie

“In 1999 ben ik vanuit een stage in het bedrijf beland. Zo ging dat vroeger. Tegen mijn eigen kinderen zeg ik: ga eerst maar een tijdje ergens anders werken. Ik heb overal gezeten. Administratie. Telefoon. Ik heb mij doorontwikkeld en mag nu directeur zijn. We zijn in totaal met vier aandeelhouders van de derde generatie. Mijn neef is directeur van een ander bedrijf binnen de holding. Mijn broer en andere neef zijn geen directeur, maar hebben een andere baan binnen het bedrijf. Als directeur in een familiebedrijf is het een uitdaging om alle stakeholders, waaronder ook je aandeelhouders, mee te nemen in de plannen. Hier heeft UNO ook nog een rol in gespeeld, maar daarover later meer.”

Onder bijzonder beheer

“UNO is eind 2013 bij ons binnengekomen. Financieel ging het heel slecht, mede door de crisis. De bank wilde een quick scan van ons bedrijf hebben. Een van onze Raad van Commissarissen zei toen: je moet UNO hebben, want UNO is er voor de ondernemer en gaat tot het uiterste. En zo kwamen Adrie Luning en Hans Nijstad bij ons over de vloer. Het is een van de beste beslissingen die wij in die moeilijke fase hebben genomen. En dat meen ik ook echt!”

Spaghetti ontrafelen

“Onze BV-structuur was een bord spaghetti dat ontrafeld moest worden. Dat was zo gegroeid door de jaren heen. Met de instroom van de derde generatie moesten er zaken opgelost worden. UNO heeft een heel eerlijke mening over onze structuur gegeven. We bleken een ingewikkelde BV-structuur te hebben; in deze tijd kan het ook eenvoudiger. Ook het vraagstuk ‘hoe sta je in je rol als aandeelhouder en hoe sta je in je rol in je functie?’ kwam aan bod. UNO heeft geholpen om in goed overleg bijvoorbeeld de beloningen van de aandeelhouders marktconform te maken. De quick scan werd overigens eerst met ons besproken, voordat hij naar de bank ging. Deze integriteit heb ik altijd erg gewaardeerd.”

Rustig ademhalen

“In die periode kwamen we door de crisis bij bijzonder beheer terecht. Dat betekende dat we regelmatig gesprekken hadden met de financiers. Zulke gesprekken zijn ontzettend zwaar. Dat moet je als manager maar aankunnen. Dan is het fijn om een hand en voet te hebben aan iemand die naast je staat. Die helpt om dingen te verwoorden. Zodat je ook even rustig kunt ademhalen.”

Je blijft eigen baas

“De quick scan was confronterend, maar gelukkig dacht UNO meteen mee over oplossingen. Hans is zelfs een tijdje onze Raad van Advies geweest. Adrie heb ik enorm gewaardeerd om zijn financiële expertise. Hij heeft de boel weer op orde gebracht. Maar wel altijd met als uitgangspunt dat we het na die tijd weer zelf zouden kunnen. Er was ook ruimte om een advies naast je neer te leggen. Ze gingen niet op onze stoel zitten: je blijft eigen baas.”

Splitsen tussen generaties

“Op een gegeven moment moesten de structuren beter neergezet worden tussen de tweede en derde generatie. Dat is best lastig. Als familie sta je met dezelfde intenties aan de streep, maar toch kunnen zaken ineens gevoelig zijn. Adrie en Hans hebben een belangrijke bijdrage geleverd in de gesprekken tussen de generaties. Hierdoor konden we ‘zaken’ en ‘privé’ ook goed scheiden.”

Boost door bedrijfswaardering

“In 2018 wilde Adrie voor zijn opleiding tot Register Valuator een bedrijfswaardering voor ons doen. Wij waren zelf ook wel benieuwd. Hoe zou ons bedrijf er na alle inspanningen en injecties nu echt voor staan? Adrie had ons vooraf gevraagd wat we zelf dachten dat ons bedrijf waard was. De cijfers bleken veel beter dan we hadden verwacht. Gewoon omdat hij naar andere criteria kijkt. Na zo’n zware tijd ben je voorzichtig, maar we stonden er goed voor. De bedrijfswaardering heeft ons vertrouwen in onszelf echt een boost gegeven.”

Alleen als het nodig is

“Als ik Adrie weer eens nodig heb voor een financiële analyse, dan weet ik hem te vinden. Maar de crisis binnen de Groothuis Bouwgroep ligt ver achter ons. Inmiddels zijn we alweer een aantal jaren een gezonde organisatie. Hans is ook niet meer onze Raad van Advies. Dat is nog een compliment voor UNO: wanneer het weer goed gaat, gaan ze ook weer weg. De band ligt er, maar niet als het niet nodig is. Ze zijn best duur, maar ze zijn het waard. Ze zijn echt premium en gaan tot het naadje. UNO is een belangrijke schakel geweest in komen waar we nu als organisatie staan!”

Bekijk ook

Fusie & Overname Veldink4kids

“UNO was van onschatbare waarde voor deze overname”

Lees het verhaal van Veldink4kids