Klantcases

“UNO liet ons duidelijke keuzes maken”

Turnaround management Vaatstra
Saskia Vaatstra-Holtman - UNO
In 2009 komt ondernemer Ebel Vaatstra jr. te overlijden. Zijn vrouw Saskia Vaatstra-Holtman zet het familiebedrijf voort en betrekt in 2014 UNO bedrijfsadviseurs bij het herstelproces. “De bouw houdt niet van verandering. Ik houd juist erg van dingen praktischer maken. UNO heeft ons geholpen verbeteringen door te voeren.”

Familiebedrijf

Vaatstra mag dan op een ietwat grijs industrieterrein in Bedum zitten, het is overduidelijk een familiebedrijf. In het kantoor van Saskia zit een hond in een mand om zich heen te kijken. Achter Saskia staan foto’s van haar kinderen en haar overleden man. “Tot 2007 zaten we in Zuidwolde. We groeiden uit ons jasje met te veel bedrijfswagens aan de weg. Toen hebben we hier een pand neer laten zetten.”

Installatiebedrijf sinds 1930

“We zijn al sinds het begin een totaalinstallatiebedrijf. In 1930 was mijn mans opa fietsenmaker en daarnaast dorpsinstallateur. Mijn schoonvader heeft het bedrijf overgenomen en het installatiewerk opgepakt. Hij deed veel particuliere dingetjes, zoals een toilet plaatsen of een kraan herstellen. Dat doen we nu nog wel, maar veel van onze medewerkers werken in de nieuwbouw in de vrije sector. Dan lever je een installatie op maat en dat vraagt om een nauwe samenwerking in de keten.”

Niet ineens stoppen

“Mijn man en ik hadden het bedrijf samen. Toen hij overleed waren we met 55 medewerkers en was de crisis ook net begonnen. Ik vond er wel het mijne van, van deze traditionele, mannelijke bouwwereld waarin weinig waarom-vragen worden gesteld. Ondertussen kreeg de crisis grip op ons en was er niemand die een beleid uitstippelde.”

Erop of eronder

“In 2014 zaten we echt in zwaar weer. Ik zag wel waar het anders moest, maar hoe? Mijn accountantskantoor kwam met Luuk Veurink van UNO. Die zei toen tegen mij: ‘Je moet echt op de zeepkist gaan staan, het is nu erop of eronder.’ Misschien is het dat hij net als ik uit een boerengezin komt. Hij is slagvaardig, maakt het niet mooier dan het is en zag dat er hier wat moest gebeuren.”

Keuzes maken

“We waren alle ballen in de lucht aan het houden. Luuk hield ons op koers en hielp ons die uit te zetten. Hij zorgde ervoor dat ik niet afgeleid raakte door nevenactiviteiten en bijzaken. Mijn man zei vroeger ‘je moet nooit nee zeggen’. Maar dat doen we nu wel. Luuk liet ons duidelijke keuzes maken en maakte ons bewust van de kostprijzen en toegevoegde waarde binnen het bedrijf. Eerder deden we veel dingen op gevoel. Tegenwoordig werken we met omzetprognoses en sturen we op resultaten.”

Gesprekspartner bank en fiscus

“In het begin heeft Luuk enorm geholpen met onze liquiditeit en gesprekken met de bank en de fiscus. Luuk was een krachtige gesprekspartner. En dat is heel belangrijk, want je hebt die banken gewoon nodig. Onze boekhouder heeft vooral contact met Bert Kikkert van UNO en heeft daar goede ervaringen mee. Ze spreken ook steeds meer dezelfde taal.”

Liquiditeit op orde brengen

“Wat ondertussen wel goed van pas kwam, is de waardevermeerderingsregeling van 4000 euro die mensen hier in het aardbevingsgebied konden besteden aan energiebezuinigingsmaatregelen. Daar hadden we een heel goed plan voor klaarstaan, waardoor we in korte tijd veel werk binnenhaalden. Hierdoor kregen we de liquiditeit snel weer op orde. We kregen een beetje lucht en konden daardoor aan de gang met het uitzetten van de koers. Daar zitten we eigenlijk nog steeds in, in die verdieping.”

Dynamiek met zoon

“Mijn zoon Tjeert was 19 toen zijn vader overleed. Hij stopte met zijn studie en werd werkzaam in de organisatie. En toen werd ik ineens werkgever in plaats van moeder. Luuk zag die dynamiek tussen mij en mijn zoon. Hij verwoordde wat hij zag en gaf dit aan ons mee. Ook in de samenwerking tussen moeder en zoon heeft hij een belangrijke rol gehad.”

Niet stilzitten

“We houden alle innovaties in de gaten. We blijven niet stilzitten, zijn altijd op zoek naar vernieuwing. En ook dat kun je dan weer heel goed doorspreken met UNO. We zijn nu bijvoorbeeld aan het kijken hoe mijn zoon zich kan inkopen in het bedrijf. En omdat het een familiebedrijf is, moeten mijn twee dochters daar natuurlijk ook in meegenomen worden. Ook daar adviseert UNO over.”

Vertrouwen

“Ik weet niet of ik echt verwachtingen had. Ik wist ook eigenlijk helemaal niet dat zulke zwaar-weer-adviseurs bestaan. Er moest snel gehandeld worden en dan komt zo iemand en dan ga je aan de slag. Het overkomt je en je gaat mee in die drive. Luuk heeft een bepaalde no-nonsense houding van iemand die je goede adviezen komt geven. Dat geeft echt vertrouwen. Je bent nooit klaar en hij houdt je scherp: een stok achter de deur.”

En nu?

“Inmiddels zit Vaatstra mooi op koers. Het blijft een uitdaging om een installatiebedrijf in de altijd lastige bouwbranche draaiende te houden. Maar gelukkig heeft mijn zoon Tjeert zich sterk ontwikkeld en runnen we het bedrijf nu eigenlijk al samen. Met Luuk als onze ‘vraagbaak’.”

Bekijk ook

Fusie & Overname Veldink4kids

“UNO was van onschatbare waarde voor deze overname”

Lees het verhaal van Veldink4kids