Klantcases

“Eindelijk weer eigenaar van ons eigen bedrijf”

Herstructurering Numan Paprika
Marcel Numan - UNO
Marcel Numan heeft een paar pittige jaren achter de rug. Een aantal tegenvallers lieten diepe sporen na in zijn paprikateeltbedrijf. Toen zijn broer in 2016 het familiebedrijf vervolgens verliet, leek het einde van Numan Paprika onvermijdelijk. UNO hielp Marcel om het bedrijf voort te zetten. “Roelof heeft overal tussen gezeten en overal mee geholpen.”

Van koude grond tot kas

“Het bedrijf is door mijn opa in Heemskerk gestart. Het was van oudsher een tuin met koudegrondteelt en daar werd spinazie, wortelen, ook wel prei geteeld, dat soort dingen. Er kwamen lage kasjes. Later rolkassen en hoge kassen. Kassla, radijs en bospeen kwamen erbij, maar ook komkommers, tomaten en snijbonen. Stap voor stap werd het meer en groter. Mijn vader en oom namen het over en later kwamen eerst ik en vervolgens mijn broer erbij. In 1989 zijn we volledig omgeschakeld naar paprika. In 1999 zijn we verhuisd naar Heerhugowaard en inmiddels beslaat Numan Paprika ruim 110.000 m2.”

Rampjaar

“Vanaf 2009 hadden we te maken met een periode van slechte prijsvorming. In die jaren hadden we de boycot door Rusland en er was een uitbraak van de EHEC-bacterie. Het was een drama qua uitbetaalprijzen. Er was veel stress en het was jarenlang moeilijk. Vervolgens is mijn broer er in 2016 uitgestapt. Mijn oom en vader waren er toen ook al uit. We hadden een firma. Normaal gesproken sta je dan gewoon op straat: als één van de twee stopt, dan houdt het gewoon op.”

Bank was verbaasd

“Ik was voorzitter van de lokale ondernemersvereniging OVAL en bovendien volop bezig met een warmtenetaansluiting met Alkmaar. Alle restwarmte van de Huisvuilcentrale zou naar ons gaan, zodat wij klaar waren voor de toekomst en van het gas af konden. En toen moest ik mee om de bank te vertellen dat we gingen stoppen. Ik gaf aan dat ik eigenlijk graag door wilde en toen zei de bank dat we dan maar op zoek moesten gaan naar iets om die voortzetting mee te zekeren.”

Roelof was bekende

“We zitten hier in een rozengebied. Vroeger waren er 13 rozenkwekers, die zijn nu allemaal weg. UNO heeft sommige van die kwekers geholpen met stoppen, dus we kenden Roelof al wel van horen zeggen. En nu hadden we Roelof ineens zelf hard nodig.”

Alles tegelijk

“Alles moest tegelijk. We konden niet door op gelijke voet. De bank ging niet zonder slag of stoot mee en we moesten op zoek naar een andere partij voor zekerheden. In samenspraak met Roelof hebben we toen bedrijven en mensen aangeschreven. Hij stuurde de mailtjes. Gewoon puur: één stopt, één gaat door, hebben jullie interesse in de paprika’s? Hartman reageerde en toen zijn we om tafel gegaan.”

Tijdelijke overname

“Hartman nam ons over, maar wel met de kans dat ik het uiteindelijk weer zou kunnen terugkopen. Ze zeiden: ‘Als je er weer aan toe bent, dan gaan we weer om de tafel zitten.’ We werden een van de paprikatelers die aan Albert Heijn levert. Hierdoor hadden we een meerjarig contract en een vaste prijs voor onze paprika’s in plaats van wisselende prijzen op de veiling. En daardoor durfde de bank het aan.”

Veel bellen

“Roelof heeft overal mee geholpen: fiscaal, juridisch, financieel, alles. Op een gegeven moment zat ik soms wel 5 keer per dag met hem aan de telefoon. We zijn twee jaar bezig geweest om weer door te kunnen. Sinds 1 november 2018 is het bedrijf weer helemaal van ons. Het is echt wel een drama geweest, maar ik ben eindelijk weer eigenaar van ons eigen bedrijf.”

Van het gas af

“Ondertussen gaat alles gewoon door. Ik heb nu 2,5 jaar gewerkt aan de aansluiting op het warmtenet. Straks hebben we helemaal geen gas meer nodig voor de teelt! We liggen hierdoor echt een paar stappen voor op collega’s. Ik dacht ook wel: we zijn nu zo ver, ik ga gewoon verder. We zijn nu ook voor hele gebied aan het praten om een netwerk op de zetten. Daarnaast zijn we bezig met het opsporen van goede plekken voor aardwarmte. In 2030 willen we als tuinbouwgebied Alton helemaal geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben voor de diverse teelten.”

Veel kennis en steun

“Het is echt heel pittig geweest. Ik heb ook wel een paar keer gedacht: waar ben ik nou helemaal mee bezig? Er zijn oude filmpjes van dat ik 4 of 5 ben en dat ik al ‘help’ in de tuin. Ik heb m’n hele leven in de kassen gewerkt… Ik heb de afgelopen jaren veel steun aan Roelof gehad. Als je hem belt, weet hij bijna overal een antwoord op en als hij het niet weet, weet hij het een half uur later. Hij weet waar hij antwoorden moet halen. Het is een makkelijk persoon waar je goed mee kunt praten. Hij heeft overal tussen gezeten: mijn broer, ik, de oude partij, de nieuwe partij… En zo ben ik gelukkig nog steeds tuinder.”

Bekijk ook

Fusie & Overname QEW Engineerd Rubber

“We hebben de succesvolle overname als een team effort gevierd”

Lees het verhaal van QEW Engineerd Rubber