Kennisbank

Linkshandige ondernemers

author image Tjarda van Dam
Wat zijn eigenschappen van linkshandige ondernemers

Zaterdag 13 augustus was het de Internationale dag voor de Linkshandigen. Blijkbaar is linkshandig zijn nog steeds zo uniek, dat deze groep een speciale dag “verdient” (Ik heb even gegoogeld, maar een dag voor Rechtshandigen bestaat volgens mij niet). Ook ik behoor tot deze speciale groep, hoewel ik wel een beetje van twee walletjes eet. Ik schrijf links, maar knip rechts, ik gooi links, maar schop rechts … een twijfelgeval dus.

Opvallend is wel hoeveel linkshandigen er bij UNO werken. Dat zijn er nog 3. Een hoog percentage in vergelijking met het percentage van de wereldbevolking dat links is (10-15%).

Genoeg reden dus om het linkshandig zijn eens te koppelen aan het ondernemerschap. Met een simpele vraag als uitgangspunt: Welke eigenschappen hebben linkshandigen die in de rol van ondernemer goed van pas komen?

Samenwerken en delegeren

Ongeveer 10% van alle mensen heeft een vorm van dyslectie. Opvallend is dat een groot deel van hen linkshandig is. Naar schatting is 35% van de ondernemers dyslectisch. Dat zou hen zakelijk voordeel bieden omdat zij beschikken over eigenschappen die enige vorm van dyslectie compenseren. Zo zijn ze goed in samenwerken en delegeren. Handig als je iets moet doen, waar je door dyslectie niet uit komt.

Bron: Linkshandige is handige ondernemer (linkshandigendag.nl)

Situatie aanvoelen

Als je linkshandig bent, maak je gebruik van andere delen van je rechter hersenhelft als rechtshandigen. Uit onderzoek is gebleken dat linkshandigen daardoor een situatie makkelijker aanvoelen en vaker intuïtief een (goed) besluit nemen. Eigenschappen die een leider en ondernemer heel goed van pas komen.

Bron: Linkshandige ondernemers gaan minder vaak failliet – FaillissementsDossier.nl

Oplossingsgericht én creatief

Omdat slechts een klein deel van de bevolking linkshandig is, is de wereld daarop niet ingesteld. Scharen, vulpennen, ritsen en knopen zijn gemaakt voor de rechterhand. Daar moet je als linkshandige simpelweg mee om gaan. Logisch dus dat deze groep zichzelf geleerd heeft oplossingen te zoeken. Dit zou een grotere mate van creativiteit verklaren.

Beter geheugen

Uit onderzoek zou blijken dat linkshandigen beter dingen herinneren, omdat de hersenhelften beter met elkaar verbonden zijn. Als beide hersenhelften beter met elkaar communiceren en iets zowel vanuit rede als vanuit gevoel wordt “opgeslagen in je geheugen”, lijkt het beter herinnerd te blijven. Door de snelle verbinding tussen linker- en rechterhersenhelft, zijn linkshandigen bovendien snelle denkers. Snel kunnen schakelen als ondernemer, zou je als linkshandige dus beter af moeten gaan.

Rekenknobbel

Een ander onderzoekt leert ons dat linkshandigen beter zijn in het oplossen van moeilijke rekensommen. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat er een verband bestaat tussen linkshandigheid en rekenvermogen. Persoonlijk merk ik daar niet zoveel van. Wiskunde en statistiek waren vooral niet mijn favoriete vakken. Creatief daarentegen ben ik weer wel.

Bron: 5 dingen waar linkshandigen volgens onderzoek écht beter in zijn (margriet.nl)

Rechtshandig zijn

Lees je de opsomming van alle eigenschappen, dan zou je bijna geneigd zijn de conclusie te trekken dat de beste ondernemers linkshandig moeten zijn. Dat is toch echt wel te kort door de bocht. Veel onderzoeken bewijzen vooral een indirect verband tussen linkshandigheid en een bepaalde eigenschap. Bovendien betekent het niet dat als een linkshandige een bepaalde eigenschap heeft, een rechtshandige deze niet kan hebben (er is geen exclusiviteit).

Kortom, dat er verschillen zijn tussen rechtshandige en linkshandige ondernemers, is duidelijk. Met name het op een andere manier gebruiken van je linker- en rechter hersenhelft is ook daadwerkelijk wel bewezen. Dat zegt alleen niets over het succesvol kunnen ondernemen.

Een goede ondernemer heeft lef, inzicht, doorzettingsvermogen, de kwaliteit om risico’s in te schatten en mensen te verbinden. Dat zit toch nog altijd meer in het karakter van een persoon en dan in links- of rechtshandig zijn.

Lees ook

Relevante fiscaliteiten bij fusies en overnames

Daan Noort - UNO Daan Noort

Bestaansrecht van een onderneming

Roelof van der Wielen - UNO Roelof van der Wielen