Kennisbank

Komt onze economie in een ‘perfect storm’?

economie in perfect storm

Het woord ‘crisis’ lijkt wel aan inflatie onderhevig als je het nieuws volgt: klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, crisis in Oekraïne, na-ijlende coronacrisis, energieprijzen-crisis en zo zijn er nog meer crises te noemen. Het lijken er meer dan ooit en ook nog tegelijk. Komt onze economie in een perfect storm?

Nuancering

Vanuit economisch perspectief is, zoals zo vaak, een nuancering op z’n plaats. Zo heeft de coronacrisis een aantal branches sterk geraakt en zijn er stevige financiële problemen ontstaan. Ik denk daarbij o.a. aan de horeca, de evenementensector en de reiswereld. Tegelijkertijd is er in andere sectoren sterk geprofiteerd: de DHZ-markt, e-commerce bedrijven en lokale verhuurders van vakantieverblijven. Kortom, het is maar net in welke sector je actief bent, en dan nog zijn er daarbinnen ook verschillen.

Welke crisis raakt jou als ondernemer?

De relevante vragen voor ondernemers zijn dan ook wat je voor jouw bedrijf aan effecten kunt verwachten als gevolg van de verschillende crises èn, nog belangrijker, hoe ga je daarmee om. Het begint dus met een inschatting van mogelijke gevolgen voor je eigen business. Wat betekent het bijvoorbeeld voor jouw klanten, je leveranciers, levertijden, jouw kosten etc. Door deze op een rijtje te zetten ontstaat er vaak een indicatief beeld met scenario’s die zich kunnen voordoen. Bij elk scenario kun je vervolgens een inschatting maken wat negatieve effecten voor jouw bedrijf kunnen zijn, maar ook welke kansen dit biedt voor jouw bedrijf. Dit kun je natuurlijk allemaal ‘in je hoofd’ verwerken, maar beter is het om het van je af te schrijven en met anderen in de organisatie te delen. Op die manier krijg je veelal het meest reële en evenwichtige beeld en bovendien krijg je er als bonus draagvlak bijgeleverd.

Verschil manager en ondernemer

En als de scenario’s bekend zijn, dan wordt het pas écht interessant. Wat ga je nu doen als ondernemer? Welke keuzes maak je? Daar verschilt de manager vaak van de goede ondernemer. De laatste durft lastige keuzes te maken en tijdig door te pakken. Immers, degene die het best is voorbereid maakt de grootste kans op winst. Een goede voorbereiding en training zorgt voor een hogere handelingssnelheid (vraag het maar eens aan een voetbaltrainer).

Wees voorbereid

Zien is één, handelen is twee. Hoe vaak hoor je niet achteraf: “zag je de effecten van deze crisis dan niet aankomen?” Het is antwoord is vaak “jawel, het kwam niet helemaal onverwacht”. “Waarom deed je dan niks?!”. Wijsheid gewenst, laat je niet gek maken, wees voorbereid en pak door als het nodig is.

Lees ook

Succesvolle overnames: de cruciale rol van familiewaarden

Niels Dijkstra Niels Dijkstra

Wat je niet meet, kun je niet verbeteren

Niels Dijkstra Niels Dijkstra