Ik wil mijn bedrijf over een aantal jaren verkopen. Wat kan ik daar nu alvast voor regelen?

Denk in ieder geval alvast na over de juridische structuur: wat wordt er precies verkocht? Alleen de onderneming? Of ook het onroerend goed? De rechten?

Daarnaast is het belangrijk om de meest essentiële value drivers in kaart te brengen en te onderzoeken hoe daar op wordt gestuurd. Want dat is belangrijk voor het bepalen van de toekomstige waarde van de onderneming. Net als welke investeringen er zijn gedaan en nog worden verwacht. Maak met beleid keuzes hierin en vergeet uw werkkapitaalbeheersing niet.

Ook is het goed kritisch te kijken naar de duurzaamheid van uw verdienmodel. Is dit bestand tegen veranderingen in de markt? Welke verbeteringen zijn er noodzakelijk?

Nog een laatste tip van een van onze ervaren bedrijfsadviseurs: zorg dat de kennis en kunde van u als ondernemer dieper in de organisatie komen te liggen. Maak uzelf zoveel mogelijk misbaar. Dat werkt positief door in een toekomstige bedrijfswaardering.

Bedrijfsoverdracht

“Bedrijfsoverdracht” is een breed begrip. En kent zodoende vele mogelijke scenario’s. Maar in alle gevallen geldt: de belangen zijn groot, de risico’s aanzienlijk en het is een intensief proces dat met precisie moet worden uitgevoerd.

Bekijk bedrijfssituatie

Waarderen van een bedrijf

Het waarderen van een bedrijf is in veel gevallen nuttig, maar wordt vaak pas echt actueel bij een bedrijfsoverdracht, of inkoop of uitkoop van partners. Belangrijk om goed te kunnen onderhandelen over de uiteindelijke prijs bij verkoop. Bij het maken van een bedrijfswaardering komt veel kijken. Waar kunt u op letten?

Bekijk bedrijfssituatie