ZOEKEN

Roelof van der Wielen geslaagd voor opleiding tot Gerechtelijk Deskundige

Artikel geschreven door: Roelof van der Wielen geslaagd voor opleiding tot Gerechtelijk Deskundige op 3 juni 2019

Vorige week kreeg onze senior bedrijfsadviseur Roelof een bijzonder prettig bericht: hij bleek te zijn geslaagd voor zijn postacademische opleiding tot Gerechtelijk Deskundige aan de Universiteit Leiden. “Als gerechtelijk deskundige ben ik nu niet méér deskundig dan voorheen. Wel kan ik in een civiel geschil mijn deskundigheid partijdig óf onpartijdig op zo’n manier voor het voetlicht brengen, dat de rechterlijke macht een betere afweging kan maken.”

Bovenop 25 jaar ervaring

Wat voegt een postacademische opleiding toe, wanneer je al 25 jaar ervaring op zak hebt in het begeleiden van ondernemingen in zwaar weer? Voor Roelof was dit heel duidelijk. Met de opleiding tot Gerechtelijk Deskundige kon hij zijn jarenlange veldervaring nog eens spiegelen aan het wettelijk kader. Bovendien kon hij zich dieper ontwikkelen in deskundigheid op dat terrein.

Rechtelijke maatstaven beëindiging kredietfaciliteit

Voor de afronding van de opleiding werkte hij een juridisch onderwerp uit. Hij bestudeerde de rechtelijke maatstaven die banken moeten hanteren voor het beëindigen van een kredietfaciliteit. In de loop der jaren zijn daarin beeldbepalende vonnissen en arresten geweest. Hieruit kon Roelof een beleidslijn afleiden. Sleutelwoorden zijn zorgplicht (algemene bankvoorwaarden) en redelijkheid en billijkheid (art. 248 BW 6 lid 1 en 2). Natuurlijk staat iedere casus op zich. Desondanks geeft zijn bestudering bruikbare handvatten voor een beoordeling van de maatstaven die gehanteerd zijn of gehanteerd moeten worden.

Herstructurering familiebedrijf bij faillissement

Als deskundigenbericht schreef hij een verhandeling over een herstructurering van een familiebedrijf dat in faillissement is geraakt. De curator heeft de bestuurder aansprakelijk gesteld. In het kader van de Beklamel-norm werkte Roelof uit of de bestuurder kennis had van de benadeling van de schuldeisers die zijn gedupeerd door het faillissement tijdens de herstructurering van het moederbedrijf. Kortom, een reproductie van de aanleiding en toedracht, waarbij alle relevante maatstaven in aanmerking zijn genomen.

Praktisch inzetbare kennis

Het team van UNO is trots op de prestatie van onze collega. We weten zeker dat hij veel van zijn nieuwe kennis in de praktijk kan toepassen. Roelof: “Naar ik hoop kan ik deze kennis vanaf nu niet alleen inzetten voor opdrachtgevers die ons rechtstreeks benaderen, maar ook ter onderbouwing voor een afweging of vonnis in juridische geschillen.”


Andere Artikelen

Actueel

UNO adviseert bij verkoop Voetbalwedden.net

Lees meer
Actueel

Vroom Funderingstechnieken haalt investeringsmaatschappij aan boord

Lees meer