ZOEKEN

UNO-deal PSV-stadion goedgekeurd door Europese Commissie

Artikel geschreven door: Roelof van der Wielen op 7 juli 2016

Na jaren van onderzoek door de Europese Commissie inzake de ‘verkoop-en-erfpacht -deal’ van de gronden onder het PSV stadion en oefenlocatie in Eindhoven, nu eindelijk de uitslag: de door UNO bedachte deal is fair en square. De gronddeal is beoordeeld als marktconform en is daarmee rechtmatig.

Een omstreden deal

Ultimo 2011 werd UNO bedrijfsadviseurs BV ingeschakeld om de problematiek bij PSV te onderzoeken. Mede dankzij de hoge kapitaallasten en knellende balansverhoudingen kon deze BVO aan het eind van het seizoen haar verplichtingen niet meer voldoen.

UNO kreeg opdracht van de gemeente Eindhoven om het probleem te analyseren en een oplossing te bedenken. Eisen:

Het resultaat is de meest besproken grondtransactie in die periode. In minder dan een half jaar werd de crediteurensanering en bijbehorende gronddeal voorbereid, uitgewerkt en gerealiseerd. Troostwijk taxeerde in opdracht van UNO de waarde, de gemeente kocht de gronden onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang en PSV werd pachter. De koopsom werd grootdeels aangewend voor aflossing van de schulden en met PSV zijn bancaire ratio’s en governanceregels afgesproken.

UNO regisseerde de herstructurering van PSV in nauwe samenwerking met specialisten van de gemeente Eindhoven, Troostwijk Taxaties en Boekel de Nerée Advocaten en notarissen.

Onderzoek Europese Commissie

In 2013  stelde de Europese Commissie een formeel onderzoek in naar de grondtransactie tussen PSV en de gemeente Eindhoven. De EC concludeerde al bij aanvang van het onderzoek dat de gronddeal een vorm van staatssteun betrof. De gemeente Eindhoven ging in beroep tegen de uitspraak.

Na drie jaren van onderzoek oordeelde de EC afgelopen maandag 4 juli 2016 dat de gronddeal eerlijk en onder marktconforme omstandigheden tot stand is gekomen en dat er geen sprake is geweest van concurrentieverstoring.

Diverse andere deals tussen gemeenten en voetbalclubs NEC, Willem II, FC Den Bosch en MVV zijn eveneens vrijgepleit van concurrentieverstoring. Bij Real Madrid, FC Barcelona en een vijftal andere Spaanse voetbalclubs werd wel onrechtmatige overheidssteun geconstateerd. Deze clubs zullen de tientallen miljoenen euro’s aan steun moeten terugbetalen.

TFG Award

TFG Award 2011l - UNO bedrijfsadviseurs BV

Roelof van der Wielen, senior bedrijfsadviseur bij UNO, neemt de TFG Award in ontvangst.

UNO won voor de PSV-gronddeal in 2011 de TFG Award voor meest aansprekende turn around van het jaar. De herstructurering van PSV werd uitgeroepen tot een bijzondere casus waarin UNO & co binnen korte tijd een herstructurering en creatieve gronddeal tot stand hebben gebracht. Dit alles in een snelkookpan van belangen en grote maatschappelijke belangstelling.

Persberichten:
NRC Handelsblad
Het FD
Eindhovens Dagblad


Andere Artikelen

Actueel

UNO adviseert bij verkoop Voetbalwedden.net

Lees meer
Actueel

Vroom Funderingstechnieken haalt investeringsmaatschappij aan boord

Lees meer