ZOEKEN

Innovatie: Een netwerk van dingen

Artikel geschreven door: Kyra Weaver op 23 maart 2016

Stelt u zich voor: een kamerplant die zelf het licht aan doet als hij het te donker vindt. Of een wasmachine, die zelf een nieuw onderdeel kan bestellen wat kapot is gegaan. Een online netwerk van dingen gaat het mogelijk maken. Maar wat is het? Wat hebben we er aan? En wat gaat de toekomst ons brengen?

Vooruit kijken

Disruptieve innovaties komen niet uit het niets. Het zijn veranderingen die u aan kunt zien komen als u met een open mind de wereld aanschouwt. Ze beginnen vaak klein, ze ontkiemen in startups die risico’s durven nemen en de status quo op de markt willen aanvechten. Vooralsnog geen grote disruptie of concurrent van de gevestigde orde.

Maar als deze innovaties meer tractie krijgen (en een beetje wind mee van populair gedachtegoed), dan is het oppassen geblazen: zodra de strategie omslaat van push naar pull en de vraag vanuit de markt toeneemt, dan kan de gevestigde orde tot wankelen worden gebracht. Niet dat we u de stuipen op het lijf willen jagen, maar UNO kijkt nu eenmaal graag vooruit.

50 miljard slimme dingen

In het geval van de Internet of Things, die zich nu nog in de experimentele of ‘zandbakfase’ bevindt, kunnen we alvast voorzichtig wat uitspraken doen over het toekomstbeeld. De techniek bestaat namelijk al en is operationeel. In de industrie bijvoorbeeld, of de agrarische sector, worden al langer sensoren gebruikt om allerlei dingen te meten en bij te stellen. Soms volledig automatisch.

Maar deze technologie is ook bruikbaar voor allerlei andere dingen, in en om het huis bijvoorbeeld, bedoeld om het leven makkelijker te maken. Domotica, zoals de slimme thermostaat, behoren ook tot dit domein. Echter, als we allerlei ‘dingen’ slim maken (met een sensor en communicatiemogelijkheden) dan wordt het ineens wel heel druk op onze gebruikelijke datanetwerken WiFi en 4G. De verwachting is dat er tegen 2020 zeker 50 miljard ‘dingen’ aangesloten zullen zijn op de Internet of Things.

Infrastructuur – LoRaWAN

Om dit te faciliteren worden er wereldwijd nieuwe infrastructuren opgetuigd. In Nederland bouwen we aan een LoRaWAN-netwerk (Long Range Wide Area Network). The Things Network bijvoorbeeld, bouwt een gecrowdsourced LoRaWAN beacon-netwerk. In Amsterdam, Eindhoven, Leiden, Groningen en Drenthe zijn al tientallen beacons geplaatst, die gratis open en beveiligde data-uitwisseling mogelijk maken. Via dit netwerk met groot bereik kunnen apparaten en andere smart things communiceren met elkaar en het internet.

Er zijn geen telecomproviders nodig om deze communicatie te faciliteren. Alhoewel, KPN heeft recentelijk van Rotterdam en Den Haag een LoRaWAN-proeftuin gemaakt, omdat ook zij deze vooruitgang als onvermijdelijk achtten. Langzamerhand doen steeds meer steden en provincies mee in het opzetten van deze infrastructuur. Wereldwijd.

Toepassingen

Momenteel is het een drukte van jewelste in de zandbak: bestaande tech- en software bedrijven, startups, wetenschappers en hobbyisten zijn (samen) bezig allerlei nieuwe, slimme toepassingen te bedenken en realiseren. Van stoeptegels die de gladheid of drukte meten tot kliko’s die laten weten dat ze vol zitten. En zeg nou zelf: u wilt stiekem toch ook gewoon op uw smartphone of -watch real time mee kunnen kijken hoe uw bestelde pakje het land doorkruist achterin een busje? Precieze aankomsttijden!

Voorziene trends

Meer lezen over de ontwikkeling van de Internet of Things?
Meer  informatie over The Things Network (een open, gratis en veilig datanetwerk van LoRaWAN beacons, wereldwijd opgezet via crowdsourcing)
De live kaart met LoRaWAN beacons van The Things Network (NL en internationaal)
Een persbericht van KPN over het professionele LoRaWAN-netwerk van de telecomprovider
Een artikel over de verwachte evolutie van de IoT in Harvard Business Review


Andere Artikelen

Actueel

UNO adviseert bij verkoop Voetbalwedden.net

Lees meer
Actueel

Vroom Funderingstechnieken haalt investeringsmaatschappij aan boord

Lees meer