ZOEKEN

De CFO als waakhond en innovator

Artikel geschreven door: Kyra Weaver op 7 juli 2016

Iedere onderneming heeft behoefte aan een goede CFO, financieel manager of controller (hierna: ”CFO”). De functie van CFO is echter volop in ontwikkeling. Welke rol zou de CFO van de toekomst moeten hebben?

Signaalfunctie

De verantwoordelijkheid over de onderneming ligt bij de kapitein van het schip: het bestuur van de onderneming. In de praktijk wordt echter teveel geleund op externe financieel adviseurs om problemen in het bedrijf te signaleren. UNO ziet het regelmatig gebeuren: een onderneming komt in zwaar weer terecht en de externe accountant of bank trekt aan de bel. Met alle risico’s van dien.

Sterker nog, UNO heeft sinds begin 2016 al vijf keer meegemaakt dat een CFO  in zwaar weer als eerste de handdoek in de ring gooit en het zinkende schip verlaat. Dat terwijl de CFO juist de aangewezen persoon binnen het bedrijf is om de rol van waakhond op zich te nemen. Niet pas als het vijf over twaalf is, maar juist in tijden van voorspoed is de rol van CFO het belangrijkst: in een vroeg stadium signalen oppakken, analyseren en risico’s (helpen) beteugelen. Zo zou de CFO ook de CRO – Chief Risk Officer – moeten zijn.

Wanneer gaat het fout?

In onze ervaring zijn er grofweg twee hoofdoorzaken te onderscheiden:

In het eerste geval kan het verstandig zijn om op tijd externe hulp in te schakelen. Dit is geen diskwalificatie, maar een kracht: juist het onderkennen van ‘wat je niet in huis hebt’ is van grote toegevoegde waarde voor de onderneming. De CFO dient in UNO’s optiek standvastig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.

Strategische rol van de CFO

Bedrijven presteren beter als de CFO een strategische rol heeft, zo luidt de conclusie van een (Amerikaans) onderzoek van Accenture uit 2014. In de periode na de financiële crisis hadden met name CFO’s een aandeel in het creëren van de flexibiliteit en weerstand die nodig was voor bedrijven om de storm het hoofd te bieden.

De rol van de CFO in de nieuwe marktrealiteit gaat verder dan alleen uitstekende kostenbeheersing, het beteugelen van risico’s en de slimme verdeling van schaarse middelen: de beste man of vrouw maakt juist een integraal onderdeel uit van het bepalen en uitzetten van de ideale bedrijfsstrategie. Hoe?

De CFO:

Kortom, de ideale CFO is een sturende factor op het gebied van beheersing, vernieuwing en groei en is daarmee zowel een zeer waardevolle waakhond als een mede-innovator binnen de onderneming.


Andere Artikelen

Actueel

UNO adviseert bij verkoop Voetbalwedden.net

Lees meer
Actueel

Vroom Funderingstechnieken haalt investeringsmaatschappij aan boord

Lees meer