Onderneming in zwaar weer

Verkeert uw onderneming in zwaar weer? Of dreigt het daar in te komen? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in van een onafhankelijke expert. Geen leuke stap, maar wel een nuttige.

In zwaar weer overziet u soms zelf niet alles meer, want er gebeurt veel tegelijk. We delen graag wat zaken om rekening mee te houden.

Handel snel
Essentieel is te herkennen of een terugval incidenteel is structureel is. Ook is het noodzakelijk te identificeren of uw bedrijf voldoende weerstand heeft om de stappen te zetten die nodig zijn in een zwaarweersituatie. Alle handelingen komen onder het vergrootglas van schuldeisers, dus praktijkervaring is snel nodig en nuttig.

Blijf rustig
Belangrijk om te weten: uw gedrag als bestuurder kan door een curator en ook de bank nauwkeurig worden ontleed. Soms lastig, want er kunnen vervelende en complexe situaties ontstaan waarin emoties een grote rol spelen. Blijf daarom te allen tijde rustig. Banken zijn niet gevoelig voor dreigementen en loze kreten. Worden de onderhandelingen u te veel? Dan moet u een expert inschakelen.

Zie de mogelijkheden
Door de zorgen en de snel veranderende situatie, kunt u makkelijke het overzicht verliezen. Uit ervaring weten wij dat er vaak meer mogelijk is dan de ondernemer in deze situatie soms denkt. Niet zelden is dat ook in het belang van de schuldeisers.

Een onafhankelijk expert kan helpen een scherpe analyse te maken van wat er daadwerkelijk aan de hand is en op basis van die feiten de ondernemer en onderneming goed coachen. Zo komen er soms onverwachte, maar zeer nuttige oplossingen naar voren.

Werk scenario’s uit
Zwaar weer kent vele vormen, net als de bijbehorende oplossingen. Vaak zijn er meerdere routes mogelijk en elke route kent eigen consequenties voor u als ondernemer, maar ook voor uw schuldeisers en werknemers. Wij raden daarom altijd aan om verschillende scenario’s uit te werken en door te rekenen.  Dit vormt de basis van een goed herstelplan. De bank hecht hier waarde aan.

Soms zijn kleine ingrepen genoeg om de eerste sores vlot te trekken. U kunt hierbij een insolventiedeskundige inschakelen: een onafhankelijk specialist die u meeneemt in de verschillende scenario’s en u adviseert over de beste opties voor alle betrokken partijen.

Quick Scan: weten waar u staat
Met een Quick Scan weet u snel en accuraat hoe uw onderneming er voor staat, welke verbeterslagen er mogelijk zijn of welke knelpunten opgelost moeten worden. Neem gerust contact op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder. Discreet en onafhankelijk, uiteraard.