Liquiditeitsprognose

Een liquiditeitsprognose geeft inzicht in de toekomstige financieringsbehoefte van een onderneming. En vertelt daarmee hoe goed de onderneming in staat is om aan de financiële verplichtingen te blijven voldoen. Essentieel als handvat voor directie of bestuur.

Waarom is een liquiditeitsprognose belangrijk?
Duurzaam financieel gezond kunnen blijven opereren is een belangrijk doel voor elke onderneming. Een liquiditeitsprognose geeft inzicht in de toekomst en daarmee financieel houvast bij besluitvorming. Het is een belangrijke aanvulling op de veelgebruikte tools die directie en bestuur hanteren. Beslissingen nemen op basis van een resultatenrekening, ervaring, gevoel en de actuele bankstand leidt te vaak tot blinde vlekken en een te korte termijn planning van financiële middelen.

Een liquiditeitsprognose heeft de volgende voordelen:

  • geeft intern richting bij financiële beslissingen
  • voorkomt verrassingen
  • kan als bewijslast voor externe financiers dienen
  • zorgt voor duurzame financiële gezondheid door lange termijn focus

Liquiditeitsprognoses als onmisbaar handvat voor management en directie
Wij zijn van mening dat een liquiditeitsprognose tot de standaard uitrusting voor directie en management zou moeten behoren. Solide financiële beslissingen worden immers gemaakt op basis van complete informatie en met een blik op de toekomst. Vaak wordt er nu nog te veel naar de korte termijn gekeken, terwijl verder in de tijd kijken juist nieuwe, belangrijke inzichten biedt.

Bovendien: met een goed model kunt u makkelijk en snel verschillende scenario’s doorrekenen. Zo maakt u de kans op verrassingen kleiner en kunt u strategische planningen maken voor de toekomst van uw onderneming.

We adviseren dan ook om deze prognose met regelmaat te herzien. Zo kunt u altijd met een helikopterview naar de financiële status van uw onderneming kijken. Dat maakt beslissingen nemen een stuk makkelijker en leuker.

Let op!
Een liquiditeitsprognose dient te kloppen met de boekhouding zodat verplichtingen verifieerbaar aansluiten en op-/aflopen.

Veelgestelde vragen bij dit onderwerp

Waar moet een goede liquiditeitsprognose aan voldoen?

Wij zijn experts in bijzondere bedrijfssituaties

  • Innovatief
  • Betrokken
  • Vertrouwd