Crediteurensanering

Soms dreigt een onderneming vast te lopen: de middelen zijn niet toereikend en de schulden lopen op. Op zoek gaan naar een financiële injectie is vaak niet afdoende om alles weer vlot te trekken; de weg naar herstel is vaak gecompliceerder. Een crediteurensanering kan een faillissement helpen voorkomen in sommige gevallen. Wat is goed om te weten?

Een crediteurensanering kost ook geld
In onze ervaring staan crediteuren er onder bepaalde omstandigheden niet onwelwillend tegenover om een gedeelte van hun vordering te saneren als daarmee een faillissement kan worden voorkomen. Echter: na een volledig akkoord op het aanbod, zal er gelijk afgelost moeten worden en BTW worden afgedragen en daar  is vers geld voor nodig van een bank of andere externe partij. Ook daar zijn kosten aan verbonden. Goed om rekening mee te houden in het overkoepelende herstelplan.

Sluit geen houtje-touwtje-akkoord
Het is natuurlijk goed als crediteuren willen meewerken aan een saneringsplan waarbij schulden deels worden gekweten. Dat biedt voor u als ondernemer perspectief richting herstel of een goede afronding van een samenwerking of deelname. Let echter wel heel goed op de rechtsgeldigheid van de kwijting. Niet zelden worden er verschillende afspraken gemaakt die achteraf niet afdwingbaar blijken. Buitengerechtelijke afspraken dienen ook stand te houden in surseance en dat komt erg nauw. Om nare verrassingen te voorkomen raden wij daarom altijd aan een onafhankelijk saneringsspecialist mee te laten sturen.

Complexe uitdagingen in crediteurensanering
Bedrijven en organisaties in zwaar weer staan onder hoge druk. Soms omdat de bedrijfsvoering onder geen beding mag stilvallen, soms omdat publiek via de pers meekijkt en de financiële problemen voor onrust kunnen zorgen. Dat bemoeilijkt het proces van herstel en maakt het oplossen van deze financiële uitdagingen complexer. Als ondernemer of bestuurder komt het erg precies welke externe hulp wordt ingeschakeld. Let goed op de afspraken omtrent discretie en kijk nauwlettend naar de ervaring van de externe partij. Branchekennis en onderhandelingservaring in complexe situaties zijn van groot belang. De ene sanering is de andere niet, immers.

 

UNO heeft al meer dan twintig jaar ervaring in het bijstaan van ondernemers en bestuurders in bijzondere bedrijfssituaties met hoge complexiteit. Vraag ons gerust naar oplossingen voor uw bedrijfssituatie.

Bekijk ook onze case over een bijzonder insolventietraject waarbij uiterste discretie werd gevraagd.

Wij zijn experts in bijzondere bedrijfssituaties

  • Innovatief
  • Betrokken
  • Vertrouwd