ZOEKEN

Faillissementsfraude: waar rommelen eindigt en fraude begint

Artikel geschreven door: Roelof van der Wielen op 21 december 2017

Wat zijn de risico’s omtrent faillissementsfraude? Hoe ontstaat fraude? En waar eindigt rommelen en begeef je je in strafbaar gebied? UNO bedrijfsadviseurs stond stil bij deze vragen tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van DGA Network.

Faillissementsfraude

Medio oktober werden vanuit DGA Network ca. 80 DGA’s voorgelicht over het thema faillissementsfraude. UNO gaf hier (met in de hoofdrol de FIOD, een fraudecurator en een strafrechtadvocaat) tekst en uitleg over het vraagstuk ‘waar rommelen eindigt en fraude begint’.

Een boeiend kijkje in de keuken van de handhaver(s) dus.

FIOD

Doordat de reguliere belastingcontroles niet meer regelmatig worden uitgevoerd, bestaat het gevaar dat vervaging van fiscaal normbesef optreedt onder DGA’s en bestuurders. Bovendien zijn ondernemers doorgaans niet bang de grenzen op te zoeken van het toelaatbare.

De FIOD is zich daarvan bewust en heeft sympathie voor een voorlichting, al is dat niet hun primaire taak. Het is zeker niet elke dag dat de FIOD openhartig voorlichting biedt aan ondernemers over faillissementsfraude. Goed om te weten dus waar de grens daadwerkelijk ligt en hoe deze gehandhaafd wordt door de instantie die daar op toeziet.

Antedatering afspraken

Onder andere kwam ter sprake het antedateren van afspraken. Tot verbazing van velen gaven de FIOD en de strafrechtadvocaat aan dat een overeenkomst die verwijst naar eerdere afspraken, maar die is opgesteld en ondertekend op latere datum, kans heeft om stand te houden.

Antedatering impliceert echter altijd ongeldigheid en valsheid.

In de praktijk

De praktijk van UNO wijst uit dat als we fraude constateren en dat direct en met medewerking van de DGA delen met de bank, fiscus en andere rechthebbenden, er soms nog een going concern-oplossing denkbaar is.

Fraude werkt echter altijd ontwrichtend. In geval van faillissement is het inmiddels bijna onvermijdelijk dat het aan het licht komt, waarna de bestuurder zich nog lang nadien moet verantwoorden. Fraude komt niet zelden voort uit onwetendheid en paniek. Een insolventieadviseur kan u rust, overzicht en uitkomst bieden.


Andere Artikelen

Actueel

UNO begeleidt QEW Engineered Rubber bij internationale overname RCH

Lees meer
Actueel

Lunchlezing recente ontwikkelingen in de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

Lees meer